Cara Nak Buat Jeruk Cili Padi

Lepas dah siap potong jampi-jampi sikit. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama

Jangan tebal-tebal sangat nanti tak sedap digigit.

. Cuma bekas tempayan tu mahal kat sini. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.

Jom lihat perkongsian oleh Ben di bawah. Masukkan air cuka dan cili padi yang telah sejuk ke dalam botol dan boleh la di simpan dalam freezer. Masukkan asam boi ke dalam plastik.

Pastikan cili hijau kering ye. Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk niKuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau. Senang buat banyak sekaligus.

Nak buat sendiri bimbang tak kena cara atau tak jadi. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama lap pakai tisu. Disebabkan bro Randy mem.

Ben guna 12-15 lada solok. Tak adalah susah sangat pun. Terima kasih kepada Wan.

Cara-ara untuk membuatnya. Tu sebab dikongsikan di sini. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.

Lepas ni bolehlah buat cili jeruk rangup ni. Ada bermacam-macam cara yang saya jumpa di internet tentang cara membuat jeruk cili padi. Potong isi mangga mengikut citarasa masing-masing.

Tutup bekas dan biarkan selama 3 hari. Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama No ratings yet 10 min 10 min 10 min 300gm sotong - bersihkan dan hiris bulat 1batang serai titik 1 sudu makan pes cili kering 1 sudu makan sos tiram 6 biji cili padi titik Sedikit hirisan batang seleri 1 biji bawang besar hiris 2 ulas bawang putih titik Garam dan gula secukup rasa Sedikit. Okey memula nak beli cili pilih yang masih srgar keras kilat.

Nanti boleh cuba kat rumah. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Cuma rasa ada lain sikitlah.

Cara Buat Jeruk Cili Padi Youtube Padi Cara The Creator Cara membuat jus. Kalau buat dapatlah banyak dan boleh simpan buat stok. Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca.

Rasa jeruk cili yang pedas-pedas manis masam dan menyengat serta ditambah keranggupan rasa ketika mengunyah cili jeruk menjadikan ianya cukup sempurnan. Kat supermarket dok laaa berejam tak de sapa nakmarah tapi kalau kat pasar borong gerenti kena jeling. Isikan air masak yang suam separas buah yang dipotong ke dalam besen.

Jom cuba buat cili jeruk homemade. Bila ditanam betul2 tak nak pula tumbuh. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau.

Cuci bersih-bersih cili hijau. Pastikan cili yang rangup dan segar. Kalau nak gantikan dengan cili padi pun boleh juga sebenarnya.

Saya akan berikan cara yang famus dan mudah seperti di bawah. Tapi kalau sukatan lebih kurang 12 cawan cuka 14 cawan air 12 sudu gula 12 sudu garam. Resepinya ada saya sertakan pada setiap gambar di bawah.

Potong lada solok ikut nak guna banyak mana. Buat penggemar cili jeruk ini Wan Sabariyah Wan Amit ada berkongsi resepi dan cara nak buat. Apa yang penting kering.

Cara nak buat cili jeruk cili padi merah MajuChanel89 hari ini nak berkongsi cara bagaimana buat cili padi jeruk owwwsemmm. Rahsia Buat Cili Jeruk Kekal Rangup Cara-caranya. Kejadian petang ini.

Ben Safwan ada berkongsikan cara buat cili jeruk kekal rangup selepas dijeruk. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Pilih cili yang segar dan basuh bersih.

Masukkan garam dan cuka. Sebenarnya boleh saja kalau nak buat cili padi jeruk kat rumah. 2 genggam garam kasar.

Alang2 dah merimbun dan banyak yang dah masak merah tu saya pun bercadang nak buat jeruk cili padi. Senang bila nak makan tinggal cedok je. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan.

Tq yang empunya resepi. Namun kalau makan di rumah. Basuh buah mangga sehingga bersih.

Cara buat Cili Jeruk Homemade tahan lama tak berkulat kekal rangup. 4-5 bijik cili padi-belah 2. Resepi Cili Padi Jeruk.

Masa picit atau tekan ppun terasa lagi fresh nya. Buat stok cili padi jeruk yang sudah kehabisan di rumah. Nak cantik pakai pisau yang betul-betul tajam.

Insyaallah cili jeruk memang sangat rangup nanti. 400 g gula pasir. Wahkebetulan pula saya baru je buat cili jeruk malas nk cari kt tenet sy buat mcm nk buat jeruk pelam huumula2 rendam semalam dua dlm air garam pastu saya basuh tos rendam pula dalam air gulahihi tp termanis pula cili jeruk sayatu pun tengok encik somi makan bertambah cili jeruk regu dgn chow koew teow sy buatlepas ni boleh cuba resipi kjee.

Cara buat cili jeruk. Kemudian buang kulit dan bilas sekali lagi. Bila dah kering potong ikut suke ya.

Kemudian potong nipis-nipis macam ni. Saya pakai agak-agak je sukatan. Kalau lembik tuu tak mo tau.

Memang tahan lama dan rangup krup krap krup krap kejadiannya. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan.


Cara Buat Cili Jeruk Paling Rangup Dan Paling Mudah


Buat Sendiri Cili Padi Jeruk Rendam Air Kapur Baru Tahan Lama Dan Ranggup Mingguan Wanita


Resepi Mudah Buat Jeruk Cili Padi Resepi Bonda


Resepi Citarasa Nita Rahsia Cili Jeruk Rangup Resepi Mudah Buat Jeruk Cili Padi Saya Sangat Suka Makan Pedas Kalau Tak Pedas Memang Tak Sedap Sudah Tentulah Cili

Post a Comment

0 Comments

Ad Code